Wat is DDI, DNS, DHCP en IPAM?

Wat is DNS? 


DNS of Domain Name System dient als hét adressensysteem voor het internet. Beschouw het als een soort telefoonboek. Het brengt een verbinding tot stand tussen webbrowsers en websites door menselijk leesbare / gebruiksvriendelijke hostnamen te vertalen naar IP-adressen en omgekeerd. 

Verder duidt DNS de servers aan die de DNS-referentiegegevens bewaren en specificeert het communicatieprotocol voor gegevensoverdracht.

De organisatie van DNS is gebaseerd op een naamgevingssysteem dat ‘domain name space’ wordt genoemd: een hiërarchische boomstructuur waarin elk domein een knooppunt is. De DNS-hiërarchie is ontworpen om een zeer groot aantal domeinen te kunnen bevatten.


De domain name space bestaat uit verschillende niveaus:

  • domein op ‘root level’ (= “.”)
  • domeinen op top level (TLD = top level domains, zoals com of be)
  • second level domeinen (zoals axsguard)
  • subdomeinen (niet standaard van toepassing, maar ‘support’ in het voorbeeld ‘www.support.google.com’ is het subdomein )
  • hosts (Het hostgedeelte van het volledig gekwalificeerde domein wordt gebruikt om een bepaald apparaat te identificeren, meestal een specifieke server, zoals www)




» Lees meer over DNS Security en vraag een SecureDNS demo aan. 

Wat is DHCP? 


DHCP of Dynamic Host Configuration Protocol is een netwerkprotocol dat wordt gebruikt om het configuratieproces van devices op IP-netwerken te automatiseren. Zo zijn ze in staat netwerkservices zoals DNS, NTP en andere communicatieprotocollen te gebruiken.  


Een DHCP-server wijst dynamisch een IP-adres en andere netwerkconfiguratieparameters toe aan elk apparaat op een netwerk zodat ze kunnen communiceren met andere IP-netwerken. 


Een DHCP-server verzendt configuratiegegevens, gebaseerd op het beleid van de beheerder, naar een client die hierom vraagt. Veelvoorkomende netwerkparameters (soms "DHCP-opties" genoemd) die worden gevraagd zijn onder andere subnetmasker, router, domeinnaamserver, hostnaam en domeinnaam).


De voordelen van DHCP:


  • Minder operationele taken: clients hoeven niet langer handmatig geconfigureerd te worden vooraleer ze het netwerk kunnen gebruiken. Er is ook geen handmatige configuratie meer nodig van de cliënt als het toegangspunt tot het netwerk verandert van locatie. 
  • Optimalisatie van het IP-adresseringsplan: adressen die niet langer worden gebruikt, worden vrijgemaakt en beschikbaar gemaakt voor nieuwe clients.

Wat is IPAM? 


IPAM of IP Address Management is een methode voor het plannen, bijhouden en beheren van informatie over de Internet Protocol adresruimte van een netwerk. Dankzij IPAM-software kunnen beheerders ervoor zorgen dat de repository van toewijsbare IP-adressen up-to-date blijft. 


IPAM-oplossingen helpen bij het vereenvoudigen en automatiseren van het beheer van verschillende taken met betrekking tot IP-ruimtebeheer, waaronder het schrijven van DNS-records en het configureren van DHCP-instellingen. Andere veelgebruikte functionaliteiten zijn het beheren van reserveringen in DHCP en rapportage. Interfacing van IPAM met DNS, DHCP en externe componenten zoals RIR (Regional Internet Registries) zorgt ervoor dat elk component op de hoogte is van wijzigingen in de andere.

Wat is DDI?


DDI is een combinatie van de 3 voorgaande termen: het integreert DNS, DHCP en IPAM in 1 beheeroplossing.


De voordelen van DDI?

Wanneer DNS, DHCP, en IPAM afzonderlijk beheerd worden, zijn er inherente risico's. Door deze zaken echter te centraliseren, kunnen netwerkbeheerders van op 1 plaats hun netwerk controleren. Dat betekent een belangrijke vereenvoudiging voor het netwerkteam en een significante tijdsbesparing: records worden in real-time bijgewerkt dankzij DDI.


DDI wordt gezien als een belangrijke netwerktechnologie die ook een positieve impact heeft op netwerkbeveiliging. Zeker nu alles in de cloud wordt gezet en de enorme hoeveelheid aan soorten devices. 


In een notendop: een geïntegreerde DDI oplossing vereenvoudigt en automatiseert het beheer van de interacties tussen DNS, DHCP, en IPAM. Dat maakt het een stuk veiliger en gemakkelijker om om te gaan met steeds grotere hoeveelheden IP adressen.

Andere vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

» Contacteer ons

Wat is DDI, DNS, DHCP en IPAM?
Able bv, Ellen Le Beer 10 juli 2024

Dit is waarom de ROI van je beveiligingsinvesteringen lager is dan verwacht