Wat is het belang van patchmanagement?

Recent nieuws over gehackte bedrijven heeft opnieuw de schijnwerpers gericht op cybersecurity en de kwetsbaarheid van zelfs de meest geavanceerde systemen. Zo kwam aan het licht dat de Nederlandse Defensie werd geconfronteerd met een ernstig beveiligingsincident waarbij Chinese spionagesoftware werd ontdekt.

De oorzaak was de toegang tot een systeem met hierop een verouderd operating systeem. Het benadrukt het belang van een goede cybersecurity aanpak, met in het bijzonder aandacht voor (automatisch) patchmanagement, ook wel vulnerability management genoemd.

Wat is ‘patchmanagement’ feitelijk?

Patchmanagement verwijst naar het proces voor het beheren en toepassen van patches, ook wel bekend als updates of hotfixes, op software en systemen om mogelijke beveiligingslekken te dichten, bugs op te lossen en de algehele prestaties en stabiliteit te verbeteren.


Door gebruik te maken van specifieke tools kunnen organisaties automatisch updates implementeren en kwetsbaarheden snel dichten, waardoor ze proactief reageren op potentiële beveiligingsrisico's.

Waarom is (automatisch) patchmanagement nodig en belangrijk?

Een overvloed aan software, systemen en apparaten die dagelijks worden gebruikt en de bijbehorende stroom aan software-updates zorgen ervoor dat het haast onmogelijk wordt om dit allemaal manueel op te volgen.  Automatische updates zorgen ervoor dat patches onmiddellijk worden toegepast zodra ze beschikbaar zijn, waardoor het patchproces wordt gestroomlijnd en de kans op menselijke fouten wordt verminderd.  (Bij AXS Guard hoeft de klant of partner zich hier niet mee bezig te houden, aangezien dit automatisch inbegrepen is in de onderhoudsservice.)


Een effectief patchmanagementbeleid is ook een belangrijk onderdeel van een algehele cybersecuritystrategie. Door patches te combineren met andere beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls en antivirus software, kunt je jouw organisatie beter beschermen tegen cyberdreigingen.

De voordelen van een effectief patchmanagementbeleid.

Een effectief patchmanagementbeleid biedt een scala aan voordelen voor organisaties, waaronder:

  • Verhoogde beveiliging: Patches worden vaak uitgebracht om kwetsbaarheden in software te verhelpen. Door deze patches tijdig te installeren, verklein je de kans dat hackers deze kwetsbaarheden kunnen uitbuiten om jouw systemen te infiltreren.
  • Verbeterde betrouwbaarheid: Patches kunnen ook bugs en fouten in software verhelpen. Dit kan de stabiliteit en betrouwbaarheid van jouw systemen verbeteren, waardoor downtime en verloren productiviteit worden verminderd.
  • Vereenvoudigd beheer: Een goed patchmanagementbeleid kan het beheer van jouw IT-omgeving vereenvoudigen. Door patches te automatiseren en te centraliseren, bespaar je tijd en middelen die je anders zou besteden aan handmatige updates.
  • Naleving van regelgeving: In sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg of de financiële sector, zijn er wettelijke vereisten voor het toepassen van patches op een tijdige manier. Een effectief patchmanagementbeleid kan je helpen aan deze vereisten te voldoen.
  • Bescherming van gevoelige data: Door kwetsbaarheden te dichten, helpt patchmanagement je om de gevoelige data van jouw organisatie te beschermen tegen diefstal of misbruik.
  • Verhoogde productiviteit: Door downtime te verminderen en de betrouwbaarheid van jouw systemen te verbeteren, kan een effectief patchmanagementbeleid de productiviteit van jouw medewerkers verhogen.
  • Vermijden van kosten: De kosten van een cyberaanval kunnen enorm zijn. Door proactief te zijn met patchmanagement, kan je het risico op een aanval verkleinen en de potentiële kosten van een datalek of andere cyberincidenten minimaliseren.
  • Verbeterde reputatie: Een organisatie die een goede reputatie heeft op het gebied van beveiliging is aantrekkelijker voor klanten, partners en investeerders.
Enkele tips voor het implementeren van een effectief patchmanagementbeleid:


  • Bepaal welke systemen in uw omgeving gepatcht moeten worden.
  • Prioriteer de patches op basis van het risico dat ze vormen.
  • Implementeer een geautomatiseerd patchmanagementsysteem.
  • Test patches voordat je ze implementeert in een productieomgeving.
  • Train uw medewerkers over het belang van patchmanagement.
  • Monitor uw patchmanagementproces om te controleren of het effectief is.

Conclusie

Een effectief patchmanagementbeleid is een essentieel onderdeel van een algehele cybersecuritystrategie. Door patches tijdig te installeren, kan je de beveiliging van jouw organisatie verbeteren, de betrouwbaarheid van uw systemen verhogen en de kosten van cyberaanvallen verminderen.

Bij AXS Guard moet je je hier geen zorgen over maken, aangezien wij er voor zorgen dat de nodige AXS Guard patches tijdig worden doorgevoerd.


>> Contacteer ons indien je vragen hebt


Introducing: The New AG2