VRAAG & ANTWOORD - Alex Ongena
In België wordt er elke dag minstens één geval van hacking bij een bedrijf gemeld, en dat cijfer is waarschijnlijk zelfs een grove onderschatting. Cybersecurity is dus een hot topic en zal in de komende jaren alsmaar belangrijker worden. AXS Guard legt uit waarom net de kleinere ondernemingen hier voldoende aandacht aan moeten schenken.
“Bij een hacking infiltreren cybercriminelen in een computersysteem. Daar halen ze alle gegevens uit om die te verhandelen in het illegale circuit. Een volgende stap is het via ransomware vergrendelen van de computers van het bedrijf tot er ‘losgeld’ wordt betaald. Grotere bedrijven zijn meestal beveiligd tegen dit soort praktijken. Maar de meeste kmo’s niet. Enerzijds doordat ze niet voldoende geïnformeerd zijn, maar ook omdat ze niet willen investeren in cybersecurity.”
Cyberdefense op maat
Het is een misvatting dat cybersecurity te duur is voor een kmo. “Er zijn grote, dure spelers op de markt, maar die richten zich vaak op heel grote bedrijven. Die budgetten zijn totaal niet vergelijkbaar. Bij AXS Guard richten we ons net wel op de kmo’s (bedrijven van 5 tot 2500 werkplekken) om – naargelang de behoeften – hun cyberdefense op punt te zetten aan een betaalbaar budget. Onze allesomvattende oplossing ‘Observe & Protect’ bestaat uit hardware, software én volledige ontzorging aan een vaste prijs. Veel bedrijven onderschatten helaas nog steeds het belang van cybersecurity, terwijl het risico op een hack aanzienlijk groter is dan dat van een brand. De kans op een inbreuk is tot wel duizend keer groter, dan de kans op een brandincident. Het is van vitaal belang om deze realiteit serieus te nemen en proactieve maatregelen te treffen om de veiligheid van je bedrijf te waarborgen.”
"Goedkoper dan een gsm-abonnement"
“Een concreet voorbeeld: voor een bedrijf met 20 medewerkers kost het ongeveer 21 euro per persoon per maand om alles perfect te beschermen. Dat is goedkoper dan hun gsm-abonnement! De ransomware vraagt zo’n 10 à 15 % van je jaaromzet, dus bij een omzet van 2 miljoen euro is dat zo’n 300.000 euro. En dat is eigenlijk nog maar een fractie van alle schade. Want je moet toch rekenen op een maand recovery-tijd. En dan hebben we het nog niet gehad over de reputatieschade, stress en mentale weerslag van een hacking. Dus voor ongeveer 400 euro per maand bescherm je jezelf tegen een enorme catastrofe.”
Conclusie
Het is een grote misvatting dat cybercriminelen enkel uit zijn op de grote spelers. Integendeel. Want kleine bedrijven zijn het meest kwetsbaar. De zaakvoerder of een kleine zelfstandige beheert de IT, en dat is prima voor de dagelijkse gang van zaken. Maar eigenlijk is cybercriminaliteit een veel te complexe materie geworden. Hackers geraken tegenwoordig via het dark web aan slimme tools, zoals scanners die detecteren in welke bedrijven je makkelijk binnengeraakt. Cybersecurity vereist dus meer dan ooit de expertise van een specialist ter zake.
Viseren cybercriminelen niet alleen grote bedrijven?