Wat is het darkweb en is het illegaal?

Wat is het 'Darkweb'?

Het darkweb is een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door reguliere zoekmachines en alleen toegankelijk is via speciale software zoals Tor.

Is het illegaal?

Het is op zich niet illegaal om op het darkweb te vertoeven. Echter is het een feit dat cybercriminelen graag gebruik maken van het darkweb om anoniem te opereren en hun activiteiten te verbergen.

Op darkweb-marktplaatsen worden illegale goederen en diensten verkocht, zoals gestolen creditcardgegevens, inloggegevens, persoonlijke informatie, drugs, wapens en hackingtools.

Criminelen bieden er zelfs RaaS (Ransomware-as-a-Service) aan: dat betekent dat je ransomware kan huren om aanvallen uit te voeren.


Daarnaast leent het darkweb zich uitstekend om anoniem te communiceren via versleutelde fora én om met cryptocurrencies - zoals Bitcoin - anoniem betalingen te kunnen doen. Erg handig wanneer je je bezigt met criminele feiten.

Zijn er ook legale toepassingen van het darkweb?


Ja, natuurlijk! Denk maar aan (onderzoeks)journalisten, activisten of klokkenluiders die hun privacy willen of moeten waarborgen. Of aan mensen die censuur willen omzeilen in totalitaire of repressieve regimes; aan cybersecurity professionals (of ethical hackers) en onderzoekers om dreigingen te monitoren en te begrijpen; aan wetshandhavingsinstanties die op deze manier criminele activiteiten opsporen, …


The New York Times heeft bijvoorbeeld een volledig legitieme site op het darkweb. De betreffende nieuwswebsite is bedoeld om veilige toegang te bieden tot informatie aan gebruikers in censurerende landen.

Surface Web & Deep Web


Surfen op het internet kan op verschillende plaatsen: Het darkweb - hierboven besproken - is de plaats waar de gemiddelde surfer niet komt. Omwille van eerder genoemde redenen, is het ook niet per se aan te raden, met uitzondering van speciale gevallen.

De gemiddelde surfer blijft op het 'Surface web' en op het 'Deep Web'.


Surface Web

Het Surface Web is het toegankelijke deel van het world wide web. Je maakt er dagelijks gebruik van via standard webbrowsers. Alles wat op het surface web verschijnt, wordt - in tegenstelling tot de inhoud op het darkweb - geïndexeerd door veelgebruikte zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Dankzij die indexaties, verschijnt die inhoud als resultaat van een zoekactie. 


Deep Web

Het internet bestaat echter voor een groot deel uit een wirwar van websites die NIET zichtbaar zijn voor de gemiddelde surfer. Die websites maken dan ook geen deel uit van het Surface Web, maar van het Deep Web. Het gaat dus om inhoud die niet door zoekmachines kan worden geïndexeerd. Gebruikers moeten inloggen voor toegang tot een bepaalde website of dienst op het deep web. Dat is voor sommige zaken een must: denk aan je persoonlijke e-gov gegevens die digitaal staan, info over je gezondheidstoestand bij mutualiteiten, zorginstellingen, verzekeringen, je online bankrekening, je accounts van social media platformen, ... Het zijn meestal websites waarvoor je je dient te authenticeren met minimaal een gebruikersnaam en paswoord.

Wat is het darkweb en is het illegaal?
Able bv, Ellen Le Beer 8 augustus 2024

De Olympische Spelen van de cyberbeveiliging: Een gouden medaille voor jouw bedrijf?